Vlaamse Technische Kring

Q1: Wat voor laptop heb ik nodig?

Dit is een vraag die geen exact antwoord heeft. Het varieert al naargelang welke richting je wilt doen, je persoonlijke voorkeuren en wat je allemaal met de laptop wil kunnen doen. Wij kunnen je niet zeggen welke computer je moet kopen, maar we kunnen je wel in de goede richting wijzen.

Op een richting zoals Elektrotechniek of Computerwetenschappen ga je waarschijnlijk net iets meer je computer gebruiken, en veel mensen die die richtingen uitgaan zijn ook powerusers met net iets hogere eisen. Op andere richtingen kan het ook nog altijd wel eens voorkomen dat er simulaties nodig zijn die al snel heel veel berekeningen vergen.

Opmerking: deze pagina is vooral geschreven met het ook op Burgies, en in mindere maten op Archies. Archies gebruiken veel meer 3D tekenprogramma's die zwaardere eisen hebben dan de programma's die de Burgies gebruiken.


Q2: Laptop of vaste computer?

Zeker een laptop. Het is makkelijk als je deze naar bepaalde lessen/oefenzittingen kunt meenemen, en ook tijdens het weekend alles mee naar huis kunt pakken. Een laptop is zeker krachtig genoeg voor hetgeen je moet doen, en als je in je latere studiecarrière iets krachtiger nodig hebt dan ga je dit waarschijnlijk in de PC-klassen doen. Ook is een laptop makkelijk voor groepswerken, het is allemaal wat makkelijker als iedereen zijn eigen computer bij heeft zonder dat je op een plaats met PC's moet afspreken.


Q3: Specificaties?

Een overzicht van wat je nodig hebt voor je studies, dit houdt dus geen rekening met wat je nog wil doen met je laptop buiten je studies (dan heb ik het vooral over gamen :)). Dit is bij benadering, en meningen kunnen verschillen, hou daar dus rekening mee.

**Aangezien hardware nogal snel kan evolueren: deze sectie is het laatst geüpdatet in juli 2018.


Q4: Windows, MacOS of Linux?

De meesten onder jullie zullen al wel een voorkeur hebben op dit gebied, of zijn van thuis uit vertrouwd met 1 van deze drie besturingssystemen. Het gaat het makkelijkste zijn als je dat besturingssysteem kiest.

Om ze toch even te overlopen:

Het is dus zeker niet afgeraden om een Mac- of Linuxcomputer te kopen. Het enige echte probleem stelt zich voor SolidEdge. Al de andere programma's werken zonder probleem op alle besturingssystemen, en indien dit niet het geval is, kan je altijd in een van de vele computerklassen gaan zitten.


Q5: Office?

Zoals al aangehaald, heb je Office zeker nodig. Je gaat genoeg teksten moeten typen en ook redelijk wat presentaties maken.

Voor Windows en MacOS biedt de KUL gratis licenties aan voor Office 365 ProPlus. Uit ervaring kan ik je alleen maar aanraden dat je deze gebruikt als je er nog geen hebt: het kost je niets en je hebt toegang tot de laatste versie voor zolang je studeert. Neem eens een kijkje op deze link.

Andere alternatieven zijn LibreOffice of Google Docs. Je hebt vooral iets nodig om documenten en presentaties in te maken, en in mindere maten spreadsheets.


Q6: Andere programma's?

Alle andere programma's die je nodig hebt zijn normaal gezien gratis te verkrijgen (eventueel via de KUL). Als dit niet zo is, dan is de software beschikbaar in een PC-klas, en meestal zal deze dan alleen nodig zijn tijdens de les.

Via de KUL kan je ook een gratis een McAffee licentie verkrijgen.


Q7: Laptop kopen?

Campusshop zoekt elk jaar nieuwe modellen die er veelbelovend uitzien. Ook krijg je een leuke korting als je student bent (of gaat worden) aan de KU Leuven. Tussen de selectie die Campusshop aanbiedt is er nog genoeg keuze en verschil in prijs zodat er voor ieder wat wils is.

Een andere optie is om te zoeken via tweakers.net. Je kan daar gemakkelijk filteren op wat je wil en dan een model uitzoeken gebaseerd op prijs of andere voorkeuren. Ook vind je onmiddelijk de goedkoopste aanbieding over heel wat webshops heen.