Vlaamse Technische Kring

Q1: Waar vind ik mijn cursussen?

Veel gestelde vraag, zeker door ouders van newbies. Terecht natuurlijk want je komt nog altijd naar Leuven om te studeren. Cursussen vind je op 3 plaatsen:

Q2: Wanneer moet ik mijn cursussen halen?

Tijdens de 1e week houdt VTK cursusverkoop in het VTK Theokot (bevindt zich in het Thermotechnisch instituut in de omgeving van het Arenbergkasteel). Tijdens de rondleiding nemen we je daar uiteraard eventjes mee naartoe. Om boeken te kunnen afhalen, moet je je op voorhand wel eerst online registreren bij VTK. Je kan zo ook lid worden van VTK. Je geniet dan talrijke voordelen waarover je dan meer info krijgt. Meer informatie over de online inschrijvingen volgt binnenkort nog. Om logistieke redenen handelen we de cursusverkoop in week 1 af jaar per jaar. In 't Bakske kan je terugvinden wanneer jouw jaar moet langskomen in het Theokot. Voor meer info: VTK cursusdienst. Om cursussen te kopen moet je uiteraard niet noodzakelijk lid zijn van VTK. Iedereen kan cursussen kopen.


Q3: Is het erg als ik na week 1 nog niet al mijn cursussen heb?

Nee, dat is niet erg. Je zal ook merken dat bijna niemand na de eerste week al al zijn boeken heeft. Aangezien je nog niet gewend bent te studeren aan de universiteit, neem je op vrije momenten wel al best eens een van de boeken die je wel al hebt ter hand. De rest volgt wel snel genoeg! Wij doen uiteraard ons best om alle cursussen op tijd klaar te hebben maar vermits er meer dan 2000 mensen zijn die in week 1 reeds al hun cursussen willen hebben is dat niet zo eenvoudig. Bovendien zijn er een aantal proffen die hun cursus zo actueel mogelijk willen en deze daardoor pas vlak voor de start van het academiejaar aan ons doorgeven, waardoor deze sowieso pas wat later beschikbaar wordt.


Q4: Hoe werkt VTK Cursusdienst na de inschrijvingen?

De cursussen die je niet hebt meegekregen tijdens de inschrijvingen worden automatisch voor jou gereserveerd. Na week 1 moet je immers je cursussen online reserveren. Zo hebben we een beter zicht op wat er nog nodig is en ben jij steeds zeker dat je ooit al je cursussen kan bemachtigen. Wanneer de cursussen aangekomen zijn krijg je een mailtje en heb je 3 weken de tijd om je cursus af te komen halen.


Q5: Waar is Acco?

Ook daar kom je langs tijdens de rondleidingen die je tijdens de eerste dagen krijgt. Acco bevindt zich op de campus (bij de Moete).


Q6: Moet ik mij nu al zorgen maken over mijn cursussen?

Natuurlijk niet. Je komt gewoon op de aan jou toegewezen moment in de eerste week van het academiejaar naar onze inschrijvingen en gaat ook ergens in week 1 of 2 eens langs bij Acco en waarschijnlijk heb je dan al 90% van je cursussen en daarmee ben je wel al eventjes zoet. Onder die 10% zitten meestal handboeken (soms moet je ook een joekel van een handboek kopen om daarna mooi op je kast te kunnen zetten). VTK koopt deze via Acco (13% korting op accoprijzen). Acco bestelt deze uiteraard bij externe uitgeverijen. Deze hebben het in de buurt van September uiteraard vrij tot zeer druk waardoor die boeken nog wel eens op zich laten wachten. Maar als je het bestelt ga je het zeker ooit krijgen. Wij bestellen handboeken 2 keer per semester bij. Daarom bestel je best zo vroeg mogelijk! Nu reeds mailen om te reserveren heeft geen zin. Tijdens week 1 werken we immers nog niet met reservaties.


Q7: Zijn ze dik en moeilijk?

Meestal zijn dunne cursussen moeilijker dan de dikke. Zo is volgens velen het moeilijkste vak van 1e Bach Analyse. Indien je vrij tot zeer goed in Wiskunde bent mag dit uiteraard geen probleem vormen. De dunste cursus waarschijnlijk maar toch vinden velen het de moeilijkste. Moeilijkheid hangt echter ook af van hoeveel tijd je erin steekt. Wanneer je iets voor de eerste keer bekijkt of eens vluchtig doorbladert lijkt alles moeilijk maar als je er eens mee bezig bent durft het nog wel eens meevallen. Alles zal dus in het begin moeilijk en onoverkomelijk lijken maar eens je er in begint te studeren (en je natuurlijk over enige vorm van intelligentie beschikt) zal je zien dat je er wel raad mee zal weten.


Q8: Wat is TOLEDO?

TOLEDO = TOetsen en LEren Doelgericht Ondersteunen. Dit is een blackboard waarop aankondigingen, voorbeeldexames van de prof, oplossingen van oefenzittingen en slides verschijnen. Ook vind je er meestal een vragentrommel of een forum. Wil je dat iets dat op TOLEDO staat verspreid wordt dan moet je gewoon eventjes naar mailen!