Vlaamse Technische Kring

Q1: Moet ik goed kunnen tekenen voor ik aan deze opleiding begin?

Nee, dit hoef zeker niet! Ruimtelijk inzicht is wel belangrijk, maar ook dit 'kweek' je wel aan.


Q2: Is deze opleiding duur?

Deze opleiding kost opmerkelijk meer dan andere opleidingen, deze kost gaat vooral naar maquettemateriaal en printkosten.


Q3: Is het belangrijk dat ik op kot zit?

Het kan gebeuren dat je vaak laat moet werken, dus het is vaak moeilijk om dit te combineren met lange (!) pendeltijden.


Q4: Hoeveel uur wiskunde is aangeraden?

Het is best dat je 6 uur wiskunde gedaan hebt in het middelbaar.


Q5: Moet je veel werken onder het jaar? Het is geen cliché dat Burgerlijk ingenieurs architecten onder het jaar veel moeten werken. In deze opleiding heb je beduidend meer deadlines in het semester dan andere opleidingen. Als je tijdig je opdrachten aanvat zal dat geen probleem zijn, al zal je soms ook tot een stuk in de nacht moeten werken. Maar geen paniek, na zo’n deadline heb je tijd om wat te ontspannen, wat bij te slapen en bij te feesten!

Q6: Wat kan ik doen na mijn studies?

Je kan, mits een tweejarige stage, zelfstandig architect worden. Daarbij kan je echter ook vaak terecht bij allerlei ingenieur- en bouwbedrijven. Deze opleiding is de meest 'brede' specifieke wetenschappelijke opleiding. Ingenieur-architecten zijn vaak gewild vanwege hun brede vorming.


Q7: Heb ik een laptop nodig en waar moet ik op letten?

In het eerste jaar willen ze je nog zo veel mogelijk met de hand laten ontwerpen. Het is in principe niet nodig om dan een laptop te hebben, wil je toch op een computer werken kun je terecht in de pc-klas. Maar wij zouden het niet aanraden, een laptop geeft je veel meer vrijheid en je kan er altijd en overal op werken.

Vanaf het moment dat je met grafische programma's gaat werken zoals AutoCad en Photoshop, kun je best zorgen dat scherm minimaal 15 inch is, tot 17 inch is ook een aanrader alleen zal je laptop iets groter en zwaarder zijn dus iets minder handig om te verplaatsen maar dit is een afweging die je zelf moet maken. Daarnaast moet je ook kijken naar de processor, het geheugen en de videokaart. Bij de videokaart is uiterst belangrijk dat deze dedicated is en niet shared. Andere dingen die handig kunnen zijn (maar minder belangrijk) is een anti-glare scherm en een accu die lang meegaat.

Q8: Wat is het verschil tussen een burgerlijk ingenieur-architect, burgerlijk bouwkundig ingenieur en architect?

Dat vind je HIER