Werkgroep Cantus

Wat is cantussen?

Cantussen is een eeuwenoude traditie waar zingen, plezier en drinken centraal staan. Gewapend met pint en codex en voorzien van een goede fond is de student klaar voor een fantastische avond en een ochtend die de volgende dag soms wat later begint. De herinneringen van de vorige avond zijn niet altijd meer volledig maar de herinneringen die overblijven zijn vaak bij de allerbeste, de studententijd is niet voor niks de beste tijd van je leven.

Cantussen gaat al net zolang mee als studeren zelf. Het is ontstaan door studenten die in de eenzame studententijd mekaars aanwezigheid opzochten en samen op café wel eens een liedje zongen. Het belangrijkste element van een cantus is dus de vriendschap: het verbroederen met oude en nieuwe vrienden.

Bier maakt de tongen losser en de sfeer beter en is dan ook al sinds het begin der tijden een onmisbaar onderdeel van de cantus, hoewel eigen drank natuurlijk ook is toegestaan. Er is nog zoveel meer te vertellen maar een van de belangrijkste dingen is het verloop van de avond. Een cantus bestaat normaal uit drie delen met telkens een pauze ertussen: het eerste om in de sfeer te komen, het tweede om alles te geven en het derde om terug tot rust te komen. Het begin van de cantus wordt ingezet met het Io vivat en het Gaudeamus igitur (‘op het leven en de blijdschap’) gevolgd door het kringlied. Die eerste boodschap blijft de rode draad doorheen de hele cantus.

Wie zijn wij?

Cantussen zijn evenementen die alleen bestaan in de studentenwereld. Enkel studenten lijken de kunst van het cantussen te begrijpen, en dat is precies wat Werkgroep Cantus doet. De naam zegt het zelf, Werkgroep Cantus is een groep VTK’ers, zowel praesidium als niet-praesidium, die zich bezighouden met alles wat met het cantussen te maken heeft.

De hoofdtaak is het organiseren van de cantusconventen, wat we doen in samenwerking met Activiteiten. We denken na over een origineel thema dat we uitwerken met gepaste liederen, strafjes, versiering … en zijn ook op de cantus zelf, waar we mee helpen met de shifters en Activiteiten.Ut Vivat, Cresceat et Floreat!

Werkgroep Cantus - (werkgroep-)