Cantussen
Er wordt niet voor niets gezegd dat de studententijd de mooiste tijd is van je leven. Opeens gaat de wereld voor je open, ver weg van mama en papa en ben je zelf verantwoordelijk voor hoe jij je dagen en weken invult. Deze nieuwe omgeving kan voor wat onzekerheid zorgen, maar al snel zul je verwelkomd worden met de uitgaansmogelijkheden van het befaamde studentenleven: van fakbars tot de Oude Markt, talloze TD’s en cantussen natuurlijk.
Wat zijn cantussen dan?
Een cantus, afgeleid van het Latijnse woord cantare (zingen), is een activiteit waar je, voorzien van bier of water in overvloed, met je vrienden en medestudenten een hele avond liederen zingt uit een studentencodex. Klinkt al fantastisch, is het ook, maar om alles wat in goede banen te leiden komt er nog heel wat meer bij kijken. Eerst en vooral zijn er drie voorzitters vooraan in de zaal die de cantus begeleiden: de senior, de cantor en de zedenmeester. De zedenmeester is de verantwoordelijke voor de orde in de zaal. Bij grote cantussen zoals de onze wordt de zedenmeester geholpen door extra medewerkers, die naast het rondbrengen van bier ook mensen aanspreken als ze te luidruchtig zijn en/ of gestraft worden. De cantor heeft de functie van (voor)zanger, het is haar taak om de liederen goed te kennen en dient als voorbeeld zodat het publiek, dat de corona wordt genoemd, vlot kan meezingen. De voorzitter der voorzitters tenslotte is de senior. De senior is een publiek figuur, meestal de praeses, die beslist welke liederen er gezongen worden, wanneer er met z’n allen gedronken wordt en gedurende de cantus het woord voert. Samen staan zij er voor in om iedereen een avond vol bier en plezier te bezorgen.
Wat heb je nodig om te cantussen?
Niet veel, enkel een eco-cup en een boek om uit te zingen. In ons geval is dat de studentencodex, het zo-goed-als-heilig boek van elke student. De codex is in de eerste plaats een liederboek, het staat vol met volksliederen, drink- en liefdesliederen en de kringliederen. De groene codex wordt door het KVHV uitgegeven en wordt gebruikt door alle studenten in Leuven en de rest van Vlaanderen, buiten een deel van Gent. Vanaf dit jaar werken we ook met het Leuvens Liedboek. Dit is een codex uitgegeven door LOKO en probeert de beste liedjes van de KVHV codex te bundelen, samen met een groot aantal nieuwe liedjes. De codex is voor de meeste studenten ook een aandenken aan de studententijd van onschatbare waarde. Door elke cantus in de codex op te schrijven wordt het na verloop van tijd ook een persoonlijke terugblik op al die mooie avonden. Pro-tip: van heel wat codices gaat de kaft kapot en is het een idee om je cantussen op de witruimte voor de blauwe bladzijdes op te schrijven in plaats van op de kaft zelf. Pro-tip 2: je kan de kaft in beter staat houden door deze te beplakken met duct-tape. Dat brengt ons tot een ander deel in de codex: de blauwe pagina's. Deze pagina's bevinden zich tussen de kringlieden en andere liederen en bevatten alle regels en voorschriften voor cantussen en de werking van een studentenvereniging. Alles van het verloop van de cantus tot hoe iemand toedrinken is er in terug te vinden.
Maar hoe verloopt een cantus, zonder de 64 blauwe bladzijdes te gaan uitpluizen?
Traditiegetrouw bestaat een cantus uit drie delen met tussenin een tempus (een korte pauze waarin er gebabbeld mag worden en iedereen naar toilet kan). Op de evenementen vind je vaak ‘deuren: 20u00, Io vivat!: 20u30’, vanaf dat de deuren opengaan is iedereen welkom om aan de rijen tafels (de corona's) plaats te nemen. Onder het rechtstaand zingen van het Io vivat! is de cantus officieel begonnen. Omwille van hun boodschap start elke cantus met Io vivat! en Gaudeamus Igitur, gevolgd door het eigen kringlied gezongen door de leden. Daarna volgt de eerste gezamenlijke ad fundum, de andere kringliederen en is de cantus goed vertrokken. Vanaf dan mogen mensen elkaar beginnen toedrinken. Het is wel belangrijk om op te merken dat niemand boven zijn limiet moet drinken en daar niet toe gedwongen kan worden.
Cantustickets
We krijgen regelmatig verschillende vragen over de cantustickets, daarom hebben we een een pagina gemaakt met de meest gestelde vragen waar je snel je antwoord op je vraag kunt terugvinden. Mocht je vraag hier niet tussen staan mag je altijd een mailtje sturen naar en we zullen je zo spoedig mogelijk helpen
Eerstejaars, corona, praeses, ad fundum… Het studentenleven kent zijn eigen jargon en geschiedenis en verdient een woordje uitleg. Sinds het ontstaan van de eerste universiteiten in de 12de eeuw zoeken studenten elkaars gezelschap op bij pot en pint. Over de loop van honderden jaren Europese geschiedenis ontstonden daaruit studentenverenigingen met eigen gebruiken, liederen, taal, symboliek en kledij. Vandaag vinden we daar ook bij ons veel van terug: kijk maar naar de kringliederen, bierpotten met schild en praesidiumlinten. Bij VTK zetten we dus ook een trotse, aloude studententraditie voort. Die wordt niet enkel mondeling of per voorbeeld overgeleverd op cantussen en daarbuiten maar staat ook opgeschreven in onze leidraad, de codex. De blauwe bladzijdes zijn geschreven in het midden van de 20ste eeuw met als bedoeling om cantussen en clubavonden gestructureerder en uniform te laten verlopen. Daarvoor hebben ze zich gebaseerd op het Duitse model en de verschillende kringen hebben er hun eigen draai aan gegeven. Buiten regels en wat plechtige liederen staat er ook in beschreven wat bepaalde woorden die op cantussen vaak gebruikt worden betekenen, hieronder samengevat.
Verklarende woordenlijst: