News - CleanTech Challenge — 20 November

Duurzaamheid en groene technologie is een hot topic hedendaags. Europa heeft ambitieuze doelstellingen geformuleerd omtrent klimaat en energie waardoor er in de komende jaren heel wat innovaties moeten plaatsvinden. Niet alleen om deze doelstellingen op korte termijn te bereiken, maar ook om duurzaamheid op lange termijn te garanderen. Omdat studenten vaak inspirerende en frisse ideeën hebben, maar slechts een beperkte ervaring in de concrete uitwerking ervan, organiseren AFC Leuven en studenten van Vlerick Business School voor de 4e keer op rij de CleanTech Challenge. Deze wedstrijd is de Belgische tak van de internationale CleanTech Challenge, een wedstrijd die de ontwikkeling van nieuwe ondernemende ideeën op het vlak van groene technologieën stimuleert.

De wedstrijd focust op multidisciplinaire teams bestaande uit ingenieurs, wetenschappers en economisten die afkomstig zijn uit heel België. Van de ideeën wordt verwacht dat ze “CleanTech” zijn in die zin dat ze innovatieve producten, diensten of processen voorstellen, gebaseerd op technologieën die het gebruik van natuurlijke hulpbronnen optimaliseren en het milieu-impact minimaliseren. In de eerste ronde beschrijven de deelnemende teams hun idee aan de hand van enkele vragen. Vervolgens beoordeelt een panel van juryleden, gespecialiseerd in CleanTech, de ideeën op basis van creativiteit en economische en technische haalbaarheid. In de tweede ronde wordt aan de resterende teams een challenge voorgeschoteld, die uitgewerkt dient te worden onder de vorm van een presentatie. Tenslotte worden de 5 beste teams geselecteerd die deel mogen nemen aan de bootcamp. Hier wordt hen workshops aangeboden door venture capitalists, consultancy experts en professoren van Vlerick. De bootcamp sluit af met de Belgische finale.

Er zijn verschillende prijzen te winnen die de teams verder helpen bij de ontwikkeling van hun idee. Het beste team wint 5000 euro, een ticket naar de Europese finale in Londen en consultancy ter voorbereiding hiervan. De 5 teams die het tot de Bootcamp brengen, krijgen ook toegang tot een begeleidingsprogramma voor starters.

Op woensdag 28 november 2012 gaat de CleanTech Challenge officieel van start in het Park Inn hotel te Leuven. Op dit Kick-Off Event komen interessante sprekers aan het woord, wordt meer uitleg gegeven over de wedstrijd zelf en studenten kunnen er met al hun vragen terecht. Op de receptie nadien kunnen de studenten netwerken om zo multidisciplinaire teams te vervolledigen die het de komende weken tegen elkaar zullen opnemen.

Heb je zelf interesse om deel te nemen? Schrijf je dan snel in voor het Kick-Off Event via: www.cleantechchallenge.be.